Kadir Mısıroğlu kimdir?

kadir-misiroglu Kadir Mısıroğlu
Doğum:1933-01-24
Ölüm:2019-05-05 (86 yaşında)
Nereli:Trabzon
Burç:Kova
Meslek:Yazar
Sosyal Medya Hesapları
  twitter_logo    facebook_logo  
kadir-misiroglu
Kadir Mısıroğlu
Doğum :1933-01-24
Ölüm :2019-05-05 (86 yaşında)
Nereli :Trabzon

Burç :

Kova
Meslek :Yazar
Sosyal Medya Hesapları
      twitter_logo      facebook_logo
kadir-misiroglu
1933 yılında Trabzon ilinin Akçaabat ilçesinde bulunan iki katlı ahşap bir evde ailesinin tek çocuğu olarak dünyaya gelen Kadir Mısıroğlu, doğduğu günün Kadir Gecesi olması sebebiyle "Kadir" ismini almıştır. Annesinin sütünü emmediğinden dolayı cılız bir çocuk olduğunu ve ancak 4 yaşına geldiğinde yürüyebildiğini ifade etmiştir. 8 yaşında "Akçaabat Merkez İlk Mektebi" ile öğrenim hayatına başlamış buradan mezun olduktan sonra babasının kendisini okutmak istememesi sebebiyle bir terzinin yanında çırak olarak çalışmıştır. Bu dönemde terzinin yanından sık sık kaçtığını ve bulduğu bütün kitapları okumaya başladığını ifade etmiştir. Kadir Mısıroğlu'nun kitap aşkı o kadar büyümüştür ki kendisine söylenen sözleri kitaba dalması sebebiyle duymamaya başlamış, annesi de bu durum sebebiyle bütün kitaplarını yakmıştır.

Babasının onu ortaokula göndermeme inadını hocalarının baskısı ile kıran Kadir Mısıroğlu, 1947 yılında Akçaabat Orta Mektebi'ne kaydolmayı başarmıştır. Çok fazla kitap okuması sebebiyle hocaları onu diğer öğrencilerden ayırmıştır. O yıllarda sınıf arkadaşları onu, Atatürk'e hakaret ettiğini iddia ederek şikayet etmiş ve bu sebeple okuldan 1 hafta süre ile uzaklaştırılmıştır. 1950 yılında ise Trabzon Lisesi'ne başlamıştır. Lise yıllarının fırtınalı geçtiğini ve o liseyi bitirebilmesine şaşırdığını söylemiştir.

Üniversite eğitimi için İstanbul'a gitmesi gerektiğinde, babasının bunu engellemek için kendisine para vermediğini fakat annesinin terzilik yaparak kenarda biriktirdiği parayı kendisine vermesiyle bu sorunu çözdüğünü söylemiştir. 1954 yılında 3 gün süren vapur yolculuğu ile İstanbul'a gelmiştir. Hukuk Fakültesi’ne kaydımı yaptıran Kadir Mısıroğlu, belli bir süre akrabalarının yanında kalmış sonrasında "Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti"nin yurduna yerleşmiş, bir yıl sonra ise bu cemiyetin başkanlığını yapmaya başlamıştır.

Üniversite hayatının lise döneminkinden daha sert ve hareketli geçtiğini fakat davası için uğraşmaktan bir an bile geri durmadığını belirtmiştir. Yine bu yıllarda hukukçuluktan çok, ilgisini daha fazla çeken tarihçiliğe yönelmiştir.

1961 yılında eşi Aynur Aydınaslan ile hayatını birleştirmiş, bu evliliğinden "Abdullah Sünusi", "Fatıma Mehlika" ve "Mehmed Selman" isminde 3 çocuğu dünyaya gelmiştir.

1964 yılında "Lozan Zafer mi, Hezimet mi?" isimli ilk kitabını çıkarmış bu kitabın 1970 yılında çıkan genişletilmiş hali "Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun"nuna aykırı olduğu gerekçesiyle toplatılmıştır. 1970 yılında bir konferanstaki sözleri nedeniyle 4 yıl hapis yatmıştır. 1980 ihtilali sonrası hakkında açılmış otuzdan fazla ağır cezalık dava olması sebebiyle Almanya'ya yerleşmiştir. Bir süre sonra çocuklarını da bu ülkeye getirtmiş fakat oturma izni alamaması dolayısıyla İngiltere'ye gitmek zorunda kalmıştır.

Maddi imkanlarının yetersizliği nedeniyle sıkıntılı bir gurbet dönemi geçirmiş, 1983 yılında kendisine yapılan yurda dönme davetini reddettiği için vatandaşlıktan çıkarılmıştır. Türkiye'de kalan mal varlıkları ise hazinece sattırılmış, ekonomik olarak daha da sıkıntılı bir duruma düşmüştür. İngiltere'de geçimini sağlayacak iş bulamaması nedeniyle tekrar Almanya'ya dönüş yapmış, 1991 yılında ise çıkarılan Terör Kanunu'nundan faydalanarak Türkiye'ye dönmüştür.

Başkanlığını sürdürdüğü Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nda haftanın cumartesi günleri gerçekleştirdiği toplantılarla, kendisine gelen tarih soruları cevaplayan ve sık sık Atatürk'e karşı sözleri nedeniyle sosyal medya ve ulusal basında eleştirilere maruz kalan Kadir Mısıroğlu, 2018 yılında geçirdiği bir takım rahatsızlıklar sebebiyle hastaneye yatmıştır. Bu süre içeresinde kendisinin konuşma kabiliyetini yitirdiği ile ilgili haberlerin basında yer alması sonrası bu iddiaları sosyal medya aracılığı yalanlamıştır.

Yine bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini hastahanede ziyaret etmesi nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasında bahsi geçmiş ve bu konuşmada kendisine hakaret edildiğini öne sürerek Kılıçdaroğlu'na dava açmıştır.

2019 senesinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastahanede hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ölümünün ardından taziye mesajı yayımladı.

Kadir Mısıroğlu Nereli?


1964 yılından ölümüne kadar tarih üzerine sayısız kitap kaleme alan ünlü Tarihçi Kadir Mısıroğlu anne ve baba tarafından aslen Trabzonlu'dur.
kadir-misiroglu
Kadir Mısıroğlu
Doğum: 1933-01-24
Ölüm: 2019-05-05 (86 yaşında)
Nereli: Trabzon
Burç: Kova
Meslek: Yazar
Sosyal Medya Hesapları
  twitter_logo    facebook_logo  
il_sec
burc_sec
Yorumlar
Kaan  2020-05-02
İstediğği dış mihrak, proje kişisini eleştirebilir insanlar. Burası dünya ve bölgemiz ise orta dünya(ılıman Ön asya+istanbultrakya biraz) kimsenin babasının tapulu arazisi değil. 100 senlk yer hiç değ
sule;yucesoy  2019-06-17
musluman:cennete,gitsin;


karaalankara  2018-11-10
ATATÜRK'E ettiği hakaretlerini türkiye cumhuriyet'i halkı kendisine iade ediyor sevmiyorsa beğenmiyorsa ülkemizde yaşamasını...ne mutlu türküm diyene






sehir_secŞehir Seç:
burc_secBurç  Seç:
Copyright © 2019 | Sitede yer alan içeriklerin farklı mecrada kullanılması durumunda referans belirtilmesi gerekmektedir. | İletişim: info[at]nereli.org DMCA.com Protection Status